Zamiana postaci trygonometrycznej na algebrai. + pierwiastek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Lupo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 19 sie 2011, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Zamiana postaci trygonometrycznej na algebrai. + pierwiastek

Post autor: Lupo »

Prosze o pomoc,mam problem z takimi zadaniami. Nie wiem co zrobic z katami. Czytalem, ze mozna wpisac zamiast funkcji arcus danej funkcji, ale czy faktycznie nie ma innego sposobu?

Oblicz:

1) \(\displaystyle{ \cos \frac{6\pi}{7} + i\sin\frac{6\pi}{7}}\)

2) \(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\)

Dodam, ze wiem jak sie oblicza pierwiastek stopnia-n z liczby zespolonej, ale w tym przykladzie to troche malo.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Zamiana postaci trygonometrycznej na algebrai. + pierwiastek

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ 3+4i = (2 +i) ^{2}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Zamiana postaci trygonometrycznej na algebrai. + pierwiastek

Post autor: »

Wystarczy w wyrażeniu
\(\displaystyle{ (a+bi)^2=3+4i}\)
podnieść lewą stronę do kwadratu, porównać części rzeczywiste i urojone, i rozwiązać układ równań.

W pierwszym nie ma innego sposobu.

Q.
Lupo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 19 sie 2011, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Zamiana postaci trygonometrycznej na algebrai. + pierwiastek

Post autor: Lupo »

rozumiem, ze koniec koncow maja mi wyjsc 2 pierwiastki zespolone. I, ze musze zalozyc, ze \(\displaystyle{ b \neq 0}\), bo inaczej w rownaniu \(\displaystyle{ (a + ib)^2 = -3 + i4}\), liczba \(\displaystyle{ (a + ib)}\) nie bylaby liczba zespolona.

Jesli wszystko sie zgadza to juz wiem co dalej.

dziekuje bardzo za pomoc!
ODPOWIEDZ