Położenie liczby zespolonej na płaszczyźnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 22 cze 2009, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 5 razy
Położenie liczby zespolonej na płaszczyźnie.
Cześć,
Mam problem z zadaniami:
(a) Liczba zespolona \(\displaystyle{ z}\) leży na okręgu \(\displaystyle{ | z - (2+2i) | =1}\). Czy wynika stąd, że (1) \(\displaystyle{ \Re(z^2) > 0}\) i (2) \(\displaystyle{ \Im(z^2) > 0}\) ?
Wg mnie: Zbiór liczb \(\displaystyle{ z}\) spełniających równanie to okrąg to środku w \(\displaystyle{ (2,2)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\). Liczby zespolone są postaci: \(\displaystyle{ z = \pm \sqrt{1-(b-2)^2} + (b-2)i}\), gdzie \(\displaystyle{ 1 \le b \le 3}\), więc \(\displaystyle{ \Re(z^2) = 1}\) oraz o \(\displaystyle{ \Im(z^2)}\) nie możemy powiedzieć, że jest dodatnia.
Czyli moja odp to (1) tak, (2) nie.
Gdzie jest błąd w moim myśleniu ?
(b) Jest zbiór liczb zespolonych \(\displaystyle{ z}\) takich, że \(\displaystyle{ z^6 = z^{10} = 1}\). Wg mnie ten zbiór ma tylko 2 elementy i są to. \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 1}\) - tak ?
Proszę o pomoc / wskazówki.
Z góry dzięki
Mam problem z zadaniami:
(a) Liczba zespolona \(\displaystyle{ z}\) leży na okręgu \(\displaystyle{ | z - (2+2i) | =1}\). Czy wynika stąd, że (1) \(\displaystyle{ \Re(z^2) > 0}\) i (2) \(\displaystyle{ \Im(z^2) > 0}\) ?
Wg mnie: Zbiór liczb \(\displaystyle{ z}\) spełniających równanie to okrąg to środku w \(\displaystyle{ (2,2)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\). Liczby zespolone są postaci: \(\displaystyle{ z = \pm \sqrt{1-(b-2)^2} + (b-2)i}\), gdzie \(\displaystyle{ 1 \le b \le 3}\), więc \(\displaystyle{ \Re(z^2) = 1}\) oraz o \(\displaystyle{ \Im(z^2)}\) nie możemy powiedzieć, że jest dodatnia.
Czyli moja odp to (1) tak, (2) nie.
Gdzie jest błąd w moim myśleniu ?
(b) Jest zbiór liczb zespolonych \(\displaystyle{ z}\) takich, że \(\displaystyle{ z^6 = z^{10} = 1}\). Wg mnie ten zbiór ma tylko 2 elementy i są to. \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 1}\) - tak ?
Proszę o pomoc / wskazówki.
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 17 sie 2011, o 23:51 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7153
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1324 razy
Położenie liczby zespolonej na płaszczyźnie.
No na przykład ta postać \(\displaystyle{ z}\) jest niepoprawna (wystarczy chociażby wziąć \(\displaystyle{ b=3}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 22 cze 2009, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 5 razy
Położenie liczby zespolonej na płaszczyźnie.
(a) Dlaczego postać \(\displaystyle{ z}\) jest niepoprawna ?
Jesli chodzi o kontrprzykład
(1) \(\displaystyle{ z = 1 + 2i}\) pokazuje, że NIE
(2) \(\displaystyle{ z = a+bi, a, b > 1 > 0}\) pokazują, że \(\displaystyle{ Im(z^2) = 2ab > 0}\)
Jesli chodzi o kontrprzykład
(1) \(\displaystyle{ z = 1 + 2i}\) pokazuje, że NIE
(2) \(\displaystyle{ z = a+bi, a, b > 1 > 0}\) pokazują, że \(\displaystyle{ Im(z^2) = 2ab > 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Położenie liczby zespolonej na płaszczyźnie.
\(\displaystyle{ z = a + bi \ \ \ (^1) \\ \\
| z - (2+2i) | =1 \\ \\
(a-2) ^{2} + (b-2) ^{2} =1 \\}\)
skolukmar,wylicz z tego np. \(\displaystyle{ a}\) i wstaw do \(\displaystyle{ (^1)}\)
| z - (2+2i) | =1 \\ \\
(a-2) ^{2} + (b-2) ^{2} =1 \\}\)
skolukmar,wylicz z tego np. \(\displaystyle{ a}\) i wstaw do \(\displaystyle{ (^1)}\)
Ostatnio zmieniony 17 sie 2011, o 19:37 przez aalmond, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7153
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1324 razy
Położenie liczby zespolonej na płaszczyźnie.
No i ok, tylko trzeba jeszcze pokazać, że \(\displaystyle{ a,b\ge 1}\) albo \(\displaystyle{ a,b>0}\)
A jak wstawisz \(\displaystyle{ b=3}\) do twojej postaci to masz \(\displaystyle{ z=i}\) czyli masz \(\displaystyle{ |i-(2+2i)|=|-2-i|\neq 1}\)
A jak wstawisz \(\displaystyle{ b=3}\) do twojej postaci to masz \(\displaystyle{ z=i}\) czyli masz \(\displaystyle{ |i-(2+2i)|=|-2-i|\neq 1}\)
Położenie liczby zespolonej na płaszczyźnie.
Zawsze można też zinterpretować to geometrycznie. Podniesienie do kwadratu skutkuje podwojeniem kąta między osią rzeczywistą i odpowiednim wektorem.