obliczenie modułu liczby zespolonej
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
obliczenie modułu liczby zespolonej
Witam, aby rozwiązać zadanie poniżej musialabym nie mieć klopotu z liczeniem dlugości danej liczby zespolonej, jednak wciąż gdzieś się mylę i nie wiem już sama czy źle myślę czy nie..
Czy dla dowolnej liczby zespolonej z zachodzi nierówność:
a) \(\displaystyle{ |z| \le |z-1| +1}\)
b) \(\displaystyle{ |z-i| \le |z-1| +1}\)
c) \(\displaystyle{ |z-1| \le |z-i| +1}\)
d) \(\displaystyle{ |z-1| \le |z| +1}\)?
za każdym razem za \(\displaystyle{ z}\) wstawiam sobie jakąś liczbę \(\displaystyle{ a + bi}\) i pozniej liczę długość.. ale np. jeśli mam policzyć dlugosć np takiej liczby: \(\displaystyle{ |1-2i|}\) to która opcja jest poprawna?:
1) \(\displaystyle{ 1^{2} + (-2i)^{2} = -3}\)
czy
2) \(\displaystyle{ 1^{2} + 2^{2} = 5}\)
czy
3)\(\displaystyle{ 1^{2} + (-2)^{2} = 5}\)
czy moze zadna? :p
a istnieje krótsze rozwiązanie zadania,niż takie podstawianie dowolnej liczby na chama ?
Czy dla dowolnej liczby zespolonej z zachodzi nierówność:
a) \(\displaystyle{ |z| \le |z-1| +1}\)
b) \(\displaystyle{ |z-i| \le |z-1| +1}\)
c) \(\displaystyle{ |z-1| \le |z-i| +1}\)
d) \(\displaystyle{ |z-1| \le |z| +1}\)?
za każdym razem za \(\displaystyle{ z}\) wstawiam sobie jakąś liczbę \(\displaystyle{ a + bi}\) i pozniej liczę długość.. ale np. jeśli mam policzyć dlugosć np takiej liczby: \(\displaystyle{ |1-2i|}\) to która opcja jest poprawna?:
1) \(\displaystyle{ 1^{2} + (-2i)^{2} = -3}\)
czy
2) \(\displaystyle{ 1^{2} + 2^{2} = 5}\)
czy
3)\(\displaystyle{ 1^{2} + (-2)^{2} = 5}\)
czy moze zadna? :p
a istnieje krótsze rozwiązanie zadania,niż takie podstawianie dowolnej liczby na chama ?
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, o 23:39 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa nazwy tematu
Powód: poprawa nazwy tematu
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
obliczenie modułu liczby zespolonej
co oznacza to pojęcie? w wynikach wyszukiwania ani w literaturze nie ma nic na ten tematwithdrawn pisze:dlugości danej liczby zespolonej
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
obliczenie modułu liczby zespolonej
chodzi mi o moduł liczby \(\displaystyle{ z}\) definiowanej niby jako pierwiastek z sumy kwadratow czesci urojonej i rzeczywistej
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
obliczenie modułu liczby zespolonej
stosuj zatem ogólnie przyjęte nazewnictwowithdrawn pisze:chodzi mi o moduł liczby \(\displaystyle{ z}\)
użycie słowa niby jest tutaj niestandardowe - tak właśnie jest definiowany moduł liczby zespolonej; \(\displaystyle{ |z|=\sqrt{a^2+b^2}}\) i z tego wzoru musisz skorzystaćwithdrawn pisze:definiowanej niby jako pierwiastek z sumy kwadratow czesci urojonej i rzeczywistej
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
obliczenie modułu liczby zespolonej
sprawdzimy za chwilę, najpierw trzeba wyjaśnić drugą z Twoich wątpliwościwithdrawn pisze:Czy dla dowolnej liczby zespolonej z zachodzi nierówność:
ta która zgadza się z podanym przeze mnie wzorem, która się zgadza?withdrawn pisze:za każdym razem za \(\displaystyle{ z}\) wstawiam sobie jakąś liczbę \(\displaystyle{ a + bi}\) i pozniej liczę długość.. ale np. jeśli mam policzyć dlugosć np takiej liczby: \(\displaystyle{ |1-2i|}\) to która opcja jest poprawna?
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
obliczenie modułu liczby zespolonej
Odnośnie szybszej wersji rozwiązania:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
obliczenie modułu liczby zespolonej
ale sie pastwicie nad Panną
\(\displaystyle{ z=a+b \cdot i}\)
\(\displaystyle{ |z+1|= | a+ b \cdot i +1|= |(a+1) + b \cdot i |}\) i teraz stosujemy przepis
\(\displaystyle{ |z+1|= \sqrt{(a+1)^2 + b^2}}\)
druga
\(\displaystyle{ |z+ i|= |a+b \cdot i +i|= | a+ (b+1) \cdot i |}\) i teraz stosujemy przepis
\(\displaystyle{ |z+i| = \sqrt{a^2 + (b+1)^2}}\)
\(\displaystyle{ z=a+b \cdot i}\)
\(\displaystyle{ |z+1|= | a+ b \cdot i +1|= |(a+1) + b \cdot i |}\) i teraz stosujemy przepis
\(\displaystyle{ |z+1|= \sqrt{(a+1)^2 + b^2}}\)
druga
\(\displaystyle{ |z+ i|= |a+b \cdot i +i|= | a+ (b+1) \cdot i |}\) i teraz stosujemy przepis
\(\displaystyle{ |z+i| = \sqrt{a^2 + (b+1)^2}}\)