Równanie kwadratowe.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
GaVon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 lip 2011, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siemianowice Śl.

Równanie kwadratowe.

Post autor: GaVon »

\(\displaystyle{ x^{2} -x+1=0\\[1ex]
\Delta = -3\\[2ex]
x_{1} = \frac{1- \sqrt{3}i}{2}\\[2ex]
x_{2} = \frac{1+ \sqrt{3}i}{2}}\)


Czy jest to poprawne rozwiązanie ?
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, o 22:09 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa LaTeX-a
szw1710

Równanie kwadratowe.

Post autor: szw1710 »

Poprawne.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Równanie kwadratowe.

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ \Delta=3i^2}\)
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Równanie kwadratowe.

Post autor: wiskitki »

Tak ale \(\displaystyle{ 3i^2=-3}\)
ODPOWIEDZ