Wyrazić w postaci wielomianów od \(\displaystyle{ \sin x}\) i \(\displaystyle{ \cos x}\) funkcje: a) \(\displaystyle{ \cos 3x}\) b) \(\displaystyle{ \sin 4x}\)
Nie bez powodu zamieściłem temat w tym dziale, trzeba to jakoś zrobić przy pomocy liczb zespolonych...
poprawa nazwy tematu
funkcje wielokrotności kątów - wzór de Moivre'a
- wiskitki
- Użytkownik
- Posty: 503
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 176 razy
- Pomógł: 29 razy
funkcje wielokrotności kątów - wzór de Moivre'a
Czyli np \(\displaystyle{ \sin 3x}\) to inaczej \(\displaystyle{ \frac{e^{3ix}-e^{-3ix}}{2i}}\) i teraz nie mam pojęcia jak zrobić z tego wielomian, o ile dobrze to robię
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
funkcje wielokrotności kątów - wzór de Moivre'a
\(\displaystyle{ \frac{e^{3\mathrm ix}-e^{-3\mathrm ix}}{2\mathrm i}=-4\left(\frac{e^{\mathrm ix}+e^{-\mathrm ix}}{2\mathrm i}\right)^3+\,\ldots}\)
dobierz teraz wyrażenie oznaczone za pomocą trzech kropek tak, żeby zachodziła równość. Alternatywną metodą jest zapisanie równości:
\(\displaystyle{ \left(\cos x+\mathrm i\sin x\right)^3=\left(\cos x+\mathrm i\sin x\right)^3}\)
i skorzystanie ze wzoru de Moivre'a po lewej stronie oraz wymnożenie nawiasu po prawej stronie.
dobierz teraz wyrażenie oznaczone za pomocą trzech kropek tak, żeby zachodziła równość. Alternatywną metodą jest zapisanie równości:
\(\displaystyle{ \left(\cos x+\mathrm i\sin x\right)^3=\left(\cos x+\mathrm i\sin x\right)^3}\)
i skorzystanie ze wzoru de Moivre'a po lewej stronie oraz wymnożenie nawiasu po prawej stronie.
- wiskitki
- Użytkownik
- Posty: 503
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 176 razy
- Pomógł: 29 razy
funkcje wielokrotności kątów - wzór de Moivre'a
A jest jakiś łatwy sposób żeby znaleźć to brakujące wyrażenie? Raczej tak natychmiast sie na to nie wpadnie, trzeba troszkę pomyśleć ..
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
funkcje wielokrotności kątów - wzór de Moivre'a
Moim zdaniem jednak najprościej z de Moivre'a:
\(\displaystyle{ \cos3x+i \sin3x=\left( \cos x+i \sin x\right)^3}\)
W takim razie:
\(\displaystyle{ \cos 3x=\Re \left(\left( \cos x+i \sin x\right)^3 \right)}\)
Rozpisujesz dwumian Newtona, bierzesz część rzeczywistą (w przypadku sinusa część urojoną) i masz, co trzeba.
\(\displaystyle{ \cos3x+i \sin3x=\left( \cos x+i \sin x\right)^3}\)
W takim razie:
\(\displaystyle{ \cos 3x=\Re \left(\left( \cos x+i \sin x\right)^3 \right)}\)
Rozpisujesz dwumian Newtona, bierzesz część rzeczywistą (w przypadku sinusa część urojoną) i masz, co trzeba.