Obliczyć zespoloniaki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
meg20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 lip 2011, o 12:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń•

Obliczyć zespoloniaki

Post autor: meg20 »

Witam Jestem tu pierwszy raz i potrzebuje pomocy
\(\displaystyle{ \left( 1+ \cos \frac{\pi}{3} + i\sin \frac{\pi}{3} \right) ^{6}}\)
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, o 13:24 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

Obliczyć zespoloniaki

Post autor: czekoladowy »

Zastosuj wzór de Moivre'a...
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Obliczyć zespoloniaki

Post autor: Crizz »

Najpierw możesz skorzystać ze wzorów:
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha=2\sin \alpha\cos\alpha\\
1+\cos\alpha=2\cos^{2}\frac{\alpha}{2}}\)
ODPOWIEDZ