Równanie liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pawel1514
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno

Równanie liczby zespolone

Post autor: pawel1514 »

witam
prosze po pomoc: W zbiorze liczb zespolonych rozwiązrównanie:

\(\displaystyle{ \frac{1-3i}{3z+2i}= \frac{2i-3}{5-2iz}}\)

Mnoze to na "krzyż" i wychodzi \(\displaystyle{ 81+64 z^{2} +81+9 z^{2} =0}\) i nie wiem co dalej zrobic. A moze nie powinno się mnozyc na krzyz?

Próbowałem tez przeniesc na jedną strone i sprowadzic do wspólnego mianownika, ale wyszło mi to co poprzednio przez rów. kwadratowe.
miodzio1988

Równanie liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Dobrze to jest na pewno wymnożone?
pawel1514
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno

Równanie liczby zespolone

Post autor: pawel1514 »

Sory, ten wynik co podałem to jest podnisiony do kwadratu, a z samego mnozenia na krzyz wyszło:

\(\displaystyle{ 9-8iz-9i+3z=0}\)

I nie wiem co z tym zrobic? Metoda mnozenia na krzyz jest dobra?
miodzio1988

Równanie liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Tak jest dobra.

Niewiadome na jedną stronę, liczby na drugą
pawel1514
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno

Równanie liczby zespolone

Post autor: pawel1514 »

Po przeniesieniu i podzieleniu wyszło mi \(\displaystyle{ z= \frac{45+99i}{17}}\). Taki wynik moze zostac czy trzeba jeszcze cos robic?
miodzio1988

Równanie liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Może zostać
pawel1514
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno

Równanie liczby zespolone

Post autor: pawel1514 »

Dzięki za pomoc,temat do zamknięcia
ODPOWIEDZ