Postać kanoniczna liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
maciek1948
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 cze 2011, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin

Postać kanoniczna liczb zespolonych

Post autor: maciek1948 »

Witam. Bardzo bym prosił o pomoc któregoś z forumowiczów, aby mógł mi wytłumaczyć pewien (banalny?) problem. Otóż przy wyprowadzaniu postaci kanonicznej liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ (a,0) + (b,0) = (a+b,0)\\
(a,0) \cdot (b,0) = (a \cdot b-0 \cdot 0,a \cdot 0+0 \cdot b)\\
(a,0)=a}\)

Dlaczego \(\displaystyle{ (a,0)=a}\) ?? Dziękuje za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, o 19:05 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Funktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 63 razy

Postać kanoniczna liczb zespolonych

Post autor: Funktor »

Można to wytłumaczyć korzystając z interpretacji geometrycznej liczby zespolonej. Wtedy liczba zespolona \(\displaystyle{ \left(a \right b)}\) to punkt na płaszczyźnie. jeśli druga współrzędna jest równa zero to możemy po prostu powiedzieć że mamy punkt na osi czyli konkretną liczbę
ODPOWIEDZ