Witam, nie wiem czy dobrze rozumuje. Mam zadanko:
W pewnym dwójniku RLC wartości zespolone \(\displaystyle{ U=(50+j50)[V]}\) \(\displaystyle{ I=(1+j \sqrt{3} )[A]}\)
Teraz mam do wyznaczenia funkcje zespolone U(t) oraz I(t)
wartości chwilowe u(t) oraz i(t)
Czyli wartości chwilowe na przykładzie napięcia to będzie tak:
\(\displaystyle{ u(t)=\left| u\right|(cos \alpha +isin \alpha )}\)
\(\displaystyle{ u(t)=50 \sqrt{2} (cos (pi/4) +isin (pi/4) )}\)?
Tylko, że brakuje czasu... czyli t mam dodać do cos i sin?
\(\displaystyle{ u(t)=50 \sqrt{2} (cos (pi/4+t) +isin (pi/4)+t )}\)
Funkcje zespolone w takim razie powinny wyglądać tak:
\(\displaystyle{ U(t)=\left| u\right| e ^{i \alpha }}\)
\(\displaystyle{ U(t)=50 \sqrt{2} e ^{i (pi/4) }}\)?
Czyli ostatecznie:
\(\displaystyle{ U(t)=50 \sqrt{2} e ^{i (pi/4+t) }}\)??
Z góry dzięki za pomoc i mam nadzieję, że nie napisałem totalnych bzdur;)
Wyznaczyć funkcje zespolone
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy