wartość bezwzględna w ciele liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
wartość bezwzględna w ciele liczb zespolonych
Jak udowodnić poniższe własności w ciele liczb zespolonych:
1) \(\displaystyle{ |x|=|y| \Leftrightarrow x^{2}=y ^{2}}\)
2) \(\displaystyle{ |x \cdot y|=| |x| \cdot |y| |}\)
3) \(\displaystyle{ |x|+|x|=|x+x|}\)
?
1) \(\displaystyle{ |x|=|y| \Leftrightarrow x^{2}=y ^{2}}\)
2) \(\displaystyle{ |x \cdot y|=| |x| \cdot |y| |}\)
3) \(\displaystyle{ |x|+|x|=|x+x|}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
wartość bezwzględna w ciele liczb zespolonych
dobrze przepisałam pierwsze,
a w każdym z tych podpunktów trzeba wziąć pod uwagę dwa przypadki że: \(\displaystyle{ a+bi>0}\) oraz \(\displaystyle{ a+bi<0}\) czy oddzielnie muszę rozpatrywać \(\displaystyle{ a>0}\),\(\displaystyle{ b>0}\); \(\displaystyle{ a<0}\), \(\displaystyle{ b>0}\)itd?
a w każdym z tych podpunktów trzeba wziąć pod uwagę dwa przypadki że: \(\displaystyle{ a+bi>0}\) oraz \(\displaystyle{ a+bi<0}\) czy oddzielnie muszę rozpatrywać \(\displaystyle{ a>0}\),\(\displaystyle{ b>0}\); \(\displaystyle{ a<0}\), \(\displaystyle{ b>0}\)itd?
wartość bezwzględna w ciele liczb zespolonych
Od kiedy to liczby zespolone nierzeczywiste mogą mieć jakiś znak??
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
wartość bezwzględna w ciele liczb zespolonych
no tak...racja...czyli muszę rozpatrywać przypadki \(\displaystyle{ a>0}\), \(\displaystyle{ b>0}\) itd?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
wartość bezwzględna w ciele liczb zespolonych
Pierwsza własność nieprawdziwa, np. dla \(\displaystyle{ x=1, y= \mathrm i}\) jest
\(\displaystyle{ |x|=|y|=1,}\) ale \(\displaystyle{ x^2 \neq y^2}\)
\(\displaystyle{ |x|=|y|=1,}\) ale \(\displaystyle{ x^2 \neq y^2}\)