Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności
\(\displaystyle{ 1<|z-i+2|<2}\)
Rozwiąż nierówność z modułem.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
Rozwiąż nierówność z modułem.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 20:46 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach[latex]...[/latex]
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Rozwiąż nierówność z modułem.
Rozumiem, że chodzi o zaznaczenie rozwiązania na płaszczyźnie Gaussa?
Wskazówki:
gdzie na płaszczyźnie Gaussa są takie liczby \(\displaystyle{ z}\), dla których \(\displaystyle{ |z|=1}\)?
gdzie na płaszczyźnie Gaussa są takie liczby \(\displaystyle{ z}\), dla których \(\displaystyle{ |z|=2}\)?
gdzie na płaszczyźnie Gaussa są takie liczby \(\displaystyle{ z}\), których moduł zawiera się pomiędzy tymi dwoma wartościami?
jeśli zamiast \(\displaystyle{ z}\) podstawimy \(\displaystyle{ z-i+2}\), to przeczytamy warunek opisujący rozwiązanie jako "zbiór takich \(\displaystyle{ z}\), ze jak przesuniemy \(\displaystyle{ z}\) o ... w dół i o ... w prawo, to ..."
Wskazówki:
gdzie na płaszczyźnie Gaussa są takie liczby \(\displaystyle{ z}\), dla których \(\displaystyle{ |z|=1}\)?
gdzie na płaszczyźnie Gaussa są takie liczby \(\displaystyle{ z}\), dla których \(\displaystyle{ |z|=2}\)?
gdzie na płaszczyźnie Gaussa są takie liczby \(\displaystyle{ z}\), których moduł zawiera się pomiędzy tymi dwoma wartościami?
jeśli zamiast \(\displaystyle{ z}\) podstawimy \(\displaystyle{ z-i+2}\), to przeczytamy warunek opisujący rozwiązanie jako "zbiór takich \(\displaystyle{ z}\), ze jak przesuniemy \(\displaystyle{ z}\) o ... w dół i o ... w prawo, to ..."