pierwiastek z takiej liczby zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
uszaty91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 paź 2010, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Podziękował: 5 razy

pierwiastek z takiej liczby zespolonej.

Post autor: uszaty91 »

Hej mam pytanie czy dobrze rozwiązałem taki przykład: \(\displaystyle{ \sqrt{-i}}\):

\(\displaystyle{ \left| Z\right| = \sqrt{a^{2}+b^{2}} =1 \\
\varphi = 360 = 2\pi \text{- tego nie jestem pewien?} \\
Z_{0}= \sqrt[3]{1} \left( \cos \frac{2}{3} \pi +i \sin \frac{2}{3} \pi \right) \\
Z_{1}= \left( \cos \frac{4}{3} \pi +i \sin \frac{4}{3} \pi \right) \\
Z_{2}= \left( \cos 2 \pi +i \sin 2\pi \right)}\)


??
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 16:42 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenie matematyczne w jednych klamrach [latex][/latex].
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

pierwiastek z takiej liczby zespolonej.

Post autor: pyzol »

To byś robił z jedynki. Zobacz na układzie współrzędnych gdzie leży \(\displaystyle{ -i}\) jaki to będzie kąt.
A tak w ogóle to nie wiem czy liczysz pierwiastek kwadratowy czy sześcienny.
uszaty91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 paź 2010, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Podziękował: 5 razy

pierwiastek z takiej liczby zespolonej.

Post autor: uszaty91 »

No to jest tak że na osi \(\displaystyle{ y}\) jest \(\displaystyle{ b}\) a na \(\displaystyle{ x}\)\(\displaystyle{ a}\) czyli mam punkt \(\displaystyle{ (0,-1)}\)?

I robię z sześciennego pierwiastka
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, o 19:00 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex][/latex]
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

pierwiastek z takiej liczby zespolonej.

Post autor: pyzol »

No punkt (0,-1) jaki to będzie kąt, lecisz w stronę przeciwną do wskazówek zegara.
uszaty91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 paź 2010, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Podziękował: 5 razy

pierwiastek z takiej liczby zespolonej.

Post autor: uszaty91 »

no 360?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

pierwiastek z takiej liczby zespolonej.

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ 270^o , \frac{3}{2}\pi}\)
ODPOWIEDZ