obliczyć pierwiastek z jedności
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
obliczyć pierwiastek z jedności
\(\displaystyle{ x=\sqrt[5]{1} \\
Z=1+0i \\
\cos \varphi = \frac{1}{ \sqrt{1^2+0^2} }=1 \\
\sin\varphi = 0 \\
\varphi =0 \\
W_1=\cos \left( \frac{0+2\pi}{5} \right)+i\sin \left( \frac{2\pi}{5} \right) \\
W_2=\ldots}\)
Ale wartości tego znajdziesz jedynie w przybliżeniu...
Z=1+0i \\
\cos \varphi = \frac{1}{ \sqrt{1^2+0^2} }=1 \\
\sin\varphi = 0 \\
\varphi =0 \\
W_1=\cos \left( \frac{0+2\pi}{5} \right)+i\sin \left( \frac{2\pi}{5} \right) \\
W_2=\ldots}\)
Ale wartości tego znajdziesz jedynie w przybliżeniu...
obliczyć pierwiastek z jedności
W poleceniu mam: oblicz pierwiastki z jedności: \(\displaystyle{ \sqrt[5]{1}}\),\(\displaystyle{ \sqrt[8]{1}}\).
A w odpowiedziach:
\(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{4}(-( \sqrt{5}+1 ) \pm i \sqrt{10-2 \sqrt{5} })}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{4}(( \sqrt{5}-1 ) \pm i \sqrt{10+2 \sqrt{5} })}\), \(\displaystyle{ \pm 1}\), \(\displaystyle{ \pm i}\), \(\displaystyle{ \pm \frac{1}{2} \sqrt{2}(1+i)}\)
A w odpowiedziach:
\(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{4}(-( \sqrt{5}+1 ) \pm i \sqrt{10-2 \sqrt{5} })}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{4}(( \sqrt{5}-1 ) \pm i \sqrt{10+2 \sqrt{5} })}\), \(\displaystyle{ \pm 1}\), \(\displaystyle{ \pm i}\), \(\displaystyle{ \pm \frac{1}{2} \sqrt{2}(1+i)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
obliczyć pierwiastek z jedności
Wszystko się zgadza, w odpowiedziach zakładają po prostu, że wiesz, iż \(\displaystyle{ \sin\frac{2\pi}{5}=\frac{\sqrt{10+2\sqrt{5}}}{4}}\) itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
obliczyć pierwiastek z jedności
a można to jakoś łatwo wyprowadzić?\(\displaystyle{ \sin\frac{2\pi}{5}=\frac{\sqrt{10+2\sqrt{5}}}{4}}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
obliczyć pierwiastek z jedności
\(\displaystyle{ 1=\cos 2\pi+i \sin 2\pi= \left( \cos \frac{ 2\pi}{5} +i \sin\frac{ 2\pi}{5} \right) ^5= \sum_{k=0}^{5}{5 \choose k}i^k \cos^{5-k} \frac{ 2\pi}{5} \sin^k\frac{ 2\pi}{5}}\)
Wystarczy porównać części rzeczywiste i urojone obu stron powyższej równości.
Wystarczy porównać części rzeczywiste i urojone obu stron powyższej równości.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
obliczyć pierwiastek z jedności
Hm.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos^5 \frac{2 \pi}{5} - 10 \cos^3 \frac{2 \pi}{5} \sin^2 \frac{2 \pi}{5} + 5 \cos \frac{2 \pi}{5} \sin^4 \frac{2 \pi}{5}=1 \\ \\ 5 \cos^4 \frac{2 \pi}{5} - 10 \cos^2 \frac{2 \pi}{5} \sin^3 \frac{2 \pi}{5} + \sin^5 \frac{2 \pi}{5} = 0 \end{cases}.}\)
I co?
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos^5 \frac{2 \pi}{5} - 10 \cos^3 \frac{2 \pi}{5} \sin^2 \frac{2 \pi}{5} + 5 \cos \frac{2 \pi}{5} \sin^4 \frac{2 \pi}{5}=1 \\ \\ 5 \cos^4 \frac{2 \pi}{5} - 10 \cos^2 \frac{2 \pi}{5} \sin^3 \frac{2 \pi}{5} + \sin^5 \frac{2 \pi}{5} = 0 \end{cases}.}\)
I co?