wyznaczanie pierwiastków

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
islabonita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 27 gru 2010, o 12:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

wyznaczanie pierwiastków

Post autor: islabonita »

Liczba \(\displaystyle{ \sqrt{3} -i}\) jest jednym z pierwiastków stopnia trzeciego pewnej liczby zespolonej z. Pozostałe pierwiastki to...

Proszę o sprawdzenie czy dobrze to robię, bo nie mam odpowiedzi do tego zadania.
Zamieniam \(\displaystyle{ \sqrt{3} -i}\) na postać trygonometryczną: \(\displaystyle{ 2\left( \cos \frac{11 \pi }{6} +i\sin \frac{11 \pi }{6} \right)}\) i korzystam z zależności, że argumenty cosinusa i sinusa różnią się o wielokrotność \(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{n}}\) czyli o \(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{3}}\). Pozostałe pierwiastki wyszły takie: \(\displaystyle{ - \sqrt{3} -i}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{2}+i \sqrt{2}}\)
Juankm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 28 razy

wyznaczanie pierwiastków

Post autor: Juankm »

Wszystko się zgadza
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

wyznaczanie pierwiastków

Post autor: Spektralny »

Tak.
ODPOWIEDZ