Rozwiąż równanie 3

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

Rozwiąż równanie 3

Post autor: petro »

Rozwiązać (w liczbach zespolonych) równanie:
\(\displaystyle{ x^4+x^2+1}\)
Przekształciłem to do postaci: \(\displaystyle{ x^2(x^2+1)+1=0}\)
Co dalej z tym fantem zrobić?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Rozwiąż równanie 3

Post autor: Inkwizytor »

W tej postaci nic.
Metodę z pomocniczą niewiadoma znasz? (zwykle przy użyciu t)
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

Rozwiąż równanie 3

Post autor: petro »

Tak, znam.

\(\displaystyle{ x^4+x^2+1=0}\)
\(\displaystyle{ t=x^2}\)
\(\displaystyle{ t^2+t+1=0}\)

Delta równa się -3.
Pierwiastek z delty to pierwiastek z -3.
Czy to możliwe? Co dalej?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Rozwiąż równanie 3

Post autor: cosinus90 »

Oczywiście że możliwe, dlaczegóżby nie?
Wyznacz pierwiastki zespolone tego równania (\(\displaystyle{ \sqrt{-3} = \sqrt{3}i}\))
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

Rozwiąż równanie 3

Post autor: petro »

cosinus90 pisze:Oczywiście że możliwe, dlaczegóżby nie?
Wyznacz pierwiastki zespolone tego równania (\(\displaystyle{ \sqrt{-3} = \sqrt{3}i}\))
Prosiłbym o jakieś dodatkowe wskazówki.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Rozwiąż równanie 3

Post autor: cosinus90 »

Znasz wzory na pierwiastki równania kwadratowego?
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

Rozwiąż równanie 3

Post autor: petro »

cosinus90 pisze:Znasz wzory na pierwiastki równania kwadratowego?
Tak.
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-b-\sqrt{\delta}}{2a}}\)
\(\displaystyle{ x_2=\frac{-b+\sqrt{\delta}}{2a}}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Rozwiąż równanie 3

Post autor: cosinus90 »

Tak na marginesie, zastosuj Delta.
No i teraz podstaw odpowiednie wartości do wzorów.
ODPOWIEDZ