liczba zespolona pytanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
monikk_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 22 gru 2010, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TG

liczba zespolona pytanie

Post autor: monikk_91 »

Mam mały dylemat otóż proszę mi powiedzieć , kiedy mamy taką liczbę zespoloną
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{1+i\sqrt{3} }}\) i mam ją przedstawić w postaci trygonometrycznej, mam skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{z}{z} =\frac{\left| z\right| }{\left| z\right| }(cos( \varphi_{1}-\varphi _{2})+isin( \varphi_{1}-\varphi _{2}) )}\) i wyliczyć w góry \(\displaystyle{ z_{1}}\) , a z dołu \(\displaystyle{ z_{2}}\) ... czy po prostu mianownik pomnożyć z przeciwnym znakiem przez mianownik i licznik , i liczyc jako całość?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

liczba zespolona pytanie

Post autor: pyzol »

Jak Ci wygodniej.
monikk_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 22 gru 2010, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TG

liczba zespolona pytanie

Post autor: monikk_91 »

Czyli tj obojętnie którą metodę zastosuje?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

liczba zespolona pytanie

Post autor: pyzol »

Tak.
Najlepiej poćwicz i policz na dwa sposoby. Zobaczysz, którym to zrobisz szybciej.
ODPOWIEDZ