potęga l zesp. do sprawdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 6 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
witam,
\(\displaystyle{ \frac{ \left( \sqrt{3} +i \right)^{17} }{2-2i}}\)
Rozbiłem to na dwie liczby zespolone tą z licznika i mianownika i...
\(\displaystyle{ \frac{2^{16} \left( \cos ( \frac{5 \pi}{6} ) +i \sin ( \frac{5 \pi}{6} )\right) } { \sqrt{2} \left( \cos ( 0) +i \sin \left( \frac{3 \pi}{2} \right) \right) }}\)
Jak narazie dobrze?
jeśli tak to teraz wystarczy moduły podzielić a argumenty odjąć.
\(\displaystyle{ \frac{ \left( \sqrt{3} +i \right)^{17} }{2-2i}}\)
Rozbiłem to na dwie liczby zespolone tą z licznika i mianownika i...
\(\displaystyle{ \frac{2^{16} \left( \cos ( \frac{5 \pi}{6} ) +i \sin ( \frac{5 \pi}{6} )\right) } { \sqrt{2} \left( \cos ( 0) +i \sin \left( \frac{3 \pi}{2} \right) \right) }}\)
Jak narazie dobrze?
jeśli tak to teraz wystarczy moduły podzielić a argumenty odjąć.
Ostatnio zmieniony 7 lip 2011, o 11:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
w mianowniku argument liczby zespolonej musi być identyczny w cosinusie i sinusie
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 6 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
no tak pomyłka, głównie chciałem zatać czy prawdziwa jest równość
\(\displaystyle{ 2-2i=2(1-i)}\)
a następnie czy można skrócić tą dwójkę..
\(\displaystyle{ 2-2i=2(1-i)}\)
a następnie czy można skrócić tą dwójkę..
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
oczywiście (co jak widać wyjdzie na to samo )-- 11 cze 2011, o 20:46 --aaaa....i w mianowniku argumentem nie bedzie ani \(\displaystyle{ 0}\) ani \(\displaystyle{ \frac{3 \pi}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 6 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
wiem argumentem będzie
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-- 11 cze 2011, o 20:51 --
tzn \(\displaystyle{ \arccos}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-- 11 cze 2011, o 20:51 --
tzn \(\displaystyle{ \arccos}\)
Ostatnio zmieniony 7 lip 2011, o 11:08 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
najlepiej narysuj sobie w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ 1-i}\) i kąt sam się zobaczy
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 6 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
no to ostatecznie:
\(\displaystyle{ 2^{14 \frac{1}{2}}\left( \cos \left( \frac{10 \pi -3 \pi}{12} \right) +i\sin \left( \frac{7 \pi}{12} \right) \right)}\)
może zostać w takiej formie?
\(\displaystyle{ 2^{14 \frac{1}{2}}\left( \cos \left( \frac{10 \pi -3 \pi}{12} \right) +i\sin \left( \frac{7 \pi}{12} \right) \right)}\)
może zostać w takiej formie?
Ostatnio zmieniony 7 lip 2011, o 11:09 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 6 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
no tak 4 ćw czyli do argumentu \(\displaystyle{ + \frac{3 \pi}{2}}\)
i będzie ok?
i będzie ok?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
Nadal pudło Podpowiem że \(\displaystyle{ \frac{3 \pi}{2}}\) byłoby dla \(\displaystyle{ -i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 6 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
ale jeśli obliczam argument i x>0, y<0 to nie powinienem traktować tego tak jakbym był w 4 ćw. ukl wsp. i po prostu do argumentu dodawał \(\displaystyle{ 3 \cdot \frac{\pi}{2}}\)?
Ostatnio zmieniony 7 lip 2011, o 11:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
Dokładnie tak, tylko że Ty nie dodałeś \(\displaystyle{ \frac{3 \pi}{2}}\), tylko po prostu uznałeś to jako końcową wartość.
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 6 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
aaaa nieee :p przeczytaj jeszcze raz tamten post.
pzdr
no ale dzięki teraz już wiem jak na pewno to mam zrobić.no tak 4 ćw czyli do argumentu \(\displaystyle{ + \frac{3 \pi}{2}}\)
pzdr
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 6 razy
potęga l zesp. do sprawdzenia
Dobra ale mam jeszcze jedno pytanie bo rozwiązywałem zadanie i znowu coś wyszło nie tak.
Dla jakich ćwiartek jak obliczamy kąt:
\(\displaystyle{ cw I -> \alpha}\)
\(\displaystyle{ cw II -> 2\pi - \alpha}\)
\(\displaystyle{ cw III -> 2\pi + \alpha}\)
\(\displaystyle{ cw IV -> \frac{3\pi}{2} + \alpha}\)
dobrze?
Dla jakich ćwiartek jak obliczamy kąt:
\(\displaystyle{ cw I -> \alpha}\)
\(\displaystyle{ cw II -> 2\pi - \alpha}\)
\(\displaystyle{ cw III -> 2\pi + \alpha}\)
\(\displaystyle{ cw IV -> \frac{3\pi}{2} + \alpha}\)
dobrze?