oblicz (sprawdzenie wyników i ewentualna poprawka)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
moniac91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 6 lis 2010, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

oblicz (sprawdzenie wyników i ewentualna poprawka)

Post autor: moniac91 »

Oblicz \(\displaystyle{ z}\) i \(\displaystyle{ z^{35}}\).

\(\displaystyle{ z= \frac{1+i \sqrt{3} }{1+i}}\)

wyszlo mi, że \(\displaystyle{ z= \frac{1 + \sqrt{3} + i \sqrt{3} - i }{2}}\)

A czy \(\displaystyle{ z^{35}}\) moge policzyc tak?

\(\displaystyle{ \left(1 + i \sqrt{3} \right)^{35} = 2^{35} \left( \frac{1}{2} + i \frac{ \sqrt{3} }{2}\right)^{35}}\)

\(\displaystyle{ \left(1 + i\right)^{35} = \sqrt{2} ^{35} \left( \frac{ \sqrt{2} }{2} + i \frac{ \sqrt{2} }{2}\right)^{35}}\)

i po prostu zustawić to w takiej postaci:

\(\displaystyle{ z^{35}= \frac{\left(1 + i \sqrt{3} \right)^{35}}{\left(1 + i\right)^{35}} = \frac{2^{35} \left( \frac{1}{2} + i \frac{ \sqrt{3} }{2}\right)^{35}}{\sqrt{2} ^{35} \left( \frac{ \sqrt{2} }{2} + i \frac{ \sqrt{2} }{2}\right)^{35}}}\)
Ostatnio zmieniony 9 cze 2011, o 21:43 przez moniac91, łącznie zmieniany 3 razy.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

oblicz (sprawdzenie wyników i ewentualna poprawka)

Post autor: Chromosom »

moniac91 pisze:i po prostu zustawić to w takiej postaci?
nie, to wyrazenie mozna doprowadzic do prostszej postaci. Zastosuj wzor de moivre'a
ODPOWIEDZ