Znajdź wszystkie rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 00:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 80 razy
Znajdź wszystkie rozwiązania
\(\displaystyle{ z ^{6} =(1+2i) ^{12}}\) Spierwiastkować "od tak" stronami nie mogę, bo to liczby zespolone, w takim razie jak ruszyć to zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Znajdź wszystkie rozwiązania
Możesz też postąpić inaczej - w duchu "pierwiastkowania obustronnego".
Mianowicie na pewno jednym z pierwiastków tego równania jest \(\displaystyle{ z_{0} = (1 + 2i)^{2}}\).
Wszystkie zaś pozostałe uzyskasz mnożąc ów \(\displaystyle{ z_{0}}\) przez nietrywialne pierwiastki równania \(\displaystyle{ z^{6} = 1}\), a te się wyznacza całkiem łatwo i przyjemnie.
Mianowicie na pewno jednym z pierwiastków tego równania jest \(\displaystyle{ z_{0} = (1 + 2i)^{2}}\).
Wszystkie zaś pozostałe uzyskasz mnożąc ów \(\displaystyle{ z_{0}}\) przez nietrywialne pierwiastki równania \(\displaystyle{ z^{6} = 1}\), a te się wyznacza całkiem łatwo i przyjemnie.