Liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Alexx_o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 paź 2006, o 21:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czeladź

Liczby zespolone

Post autor: Alexx_o »

Wyznaczyć Re z, Im z , i |z| jeżeli:


\(\displaystyle{ z= \frac{4+2i}{(1-i)^2}}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2007, o 15:17 przez Alexx_o, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Liczby zespolone

Post autor: Lorek »

Wymnóż to co masz w mianowniku i potem pomnóż go przez sprzężenie.
aina1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 28 lis 2006, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Liczby zespolone

Post autor: aina1000 »

Witaj To chyba będzie coś takiego
\(\displaystyle{ \frac{4+2i}{(1-i)^2}}\)
Wymnażasz mianownik \(\displaystyle{ (1-i)^2= -2i}\) Następnie dzielisz licznik i mianownik przez 2i
Otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{8i-4}{4}= \frac{-4}{4} + \frac{8i}{4} = -1 + 2i}\)

Im z = 2i
Re z = -1
moduł z= -1-2i

Jeśli coś nie tak to mnie poprawcie ja też dopiero się tego uczę
Awatar użytkownika
qsiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 18 razy

Liczby zespolone

Post autor: qsiarz »

modul to jest odleglosc, czyli bedzie pierwiastek z 5
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Liczby zespolone

Post autor: Lorek »

I jeszcze
\(\displaystyle{ Im(z)=2}\)
bo \(\displaystyle{ Re(z)\in \mathbb{R}\wedge Im(z)\in \mathbb{R}\wedge |z|\in \mathbb{R}}\)
ODPOWIEDZ