Proszę o pomoc w obliczeniu zadania poniżej. Za wszelką pomoc wielkie dzięki.
Obliczyć \(\displaystyle{ z^{2011}}\) dla liczby zespolonej \(\displaystyle{ z= \frac{ \sqrt{2} }{2} -i \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) oraz znaleźć pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ z ^{2} +7 \cdot z+13}\)
liczba zespolona
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
liczba zespolona
Potęga:
W sumie jakiej metody byś nie użył- będzie dobrze.
1. Podnieś do 2. potęgi. Potem do \(\displaystyle{ 4}\), potem do \(\displaystyle{ 8}\)-> od razu możesz napisać wynik
2. Zamień na postać wykładniczą.
3. Z postaci trygonometrycznej
Pierwiastki:
Z czym masz problem? Liczysz deltę, a potem \(\displaystyle{ z_1}\) i \(\displaystyle{ z_2}\)- żadnej filozofii tu nie ma.
W sumie jakiej metody byś nie użył- będzie dobrze.
1. Podnieś do 2. potęgi. Potem do \(\displaystyle{ 4}\), potem do \(\displaystyle{ 8}\)-> od razu możesz napisać wynik
2. Zamień na postać wykładniczą.
3. Z postaci trygonometrycznej
Pierwiastki:
Z czym masz problem? Liczysz deltę, a potem \(\displaystyle{ z_1}\) i \(\displaystyle{ z_2}\)- żadnej filozofii tu nie ma.