Witam jestem tu nowy i odrazu moze przejde do rzeczy w czym potrzebuje pomocy.
mam takie zadanko:
podana liczbe \(\displaystyle{ \left(\frac{\sqrt{3}+j}{1-j}\right)^{12}}\) zapisac w postaci kanonicznej. I teraz mam pytanie czy ide dobrym tropem i powinieniem to zrobic wzorem de Moivre'a?
oraz jak rozwiazac takie rownanie:
\(\displaystyle{ z^{4}=\left({\sqrt{3}+j}\right)^{8}}\)
postac kanoniczna,rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
postac kanoniczna,rownanie
1. najlepiej liczyc osobno licznik i osobno mianownik
zrobic postac trygonometryczna i de Moivre'a
2. to mozna na jedna strone i wykorzystac wzory wskroconego mnozenia \(\displaystyle{ a^2-b^2}\)
zrobic postac trygonometryczna i de Moivre'a
2. to mozna na jedna strone i wykorzystac wzory wskroconego mnozenia \(\displaystyle{ a^2-b^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 cze 2011, o 20:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
postac kanoniczna,rownanie
dzieki wielkie choc tego drugiego za nic nie moge rozwiazac ;/ moglby ktos rozpisac?