Własność funkcji wykładniczej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Własność funkcji wykładniczej

Post autor: macik1423 »

Witam, jak udowodnić: \(\displaystyle{ arge^{z}=Imz}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Własność funkcji wykładniczej

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ e^{z} = e^{x + iy} = \underbrace{e^x}_{r} \cdot \underbrace{e^{iy}}_{e^{i \varphi}}}\)
ODPOWIEDZ