Wykaż zależności między argumentem głównym

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
diego_maradona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 16 cze 2010, o 00:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 80 razy

Wykaż zależności między argumentem głównym

Post autor: diego_maradona »

Niech \(\displaystyle{ z \neq 0}\) będzie dowolną liczbą zespoloną. Pokazać, że
1) \(\displaystyle{ arg(-z)= argz+ \pi}\) gdy \(\displaystyle{ 0 \le argz< \pi}\) oraz \(\displaystyle{ argz- \pi}\) gdy \(\displaystyle{ \pi \le argz<2 \pi}\)


\(\displaystyle{ 2) arg\left( \frac{1}{z} \right)=2 \pi -argz}\)
Ostatnio zmieniony 3 cze 2011, o 21:41 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Wykaż zależności między argumentem głównym

Post autor: Zlodiej »

2) Wystarczy pomnożyć licznik i mianownik przez sprzężenie wtedy w liczniku pojawi się z sprzężone a w mianowniku liczba rzeczywista, która nie wpływa na argument.

Nie wiem czy to wystarczy, ale chyba widać, że tak jest.
ODPOWIEDZ