wyznać punkty z płaszyzny

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
magnetic90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 sty 2011, o 14:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 1 raz

wyznać punkty z płaszyzny

Post autor: magnetic90 »

1. Wyznaczyć punkty z płaszczyzny zespolonej w których przy przekształceniu \(\displaystyle{ w= \frac{z+i}{z-i}}\)
a) zachowuje się długość elementu liniowego
b) zachowuje się kierunek elementu liniowego wychodzącego z punktu \(\displaystyle{ z}\)

2. Wyznać koła zbieżności szeregów potęgowych:
a) \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{ e^{in} }{ n^{2} } \cdot z^{n}}\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \cdot n \frac{ (1+i)^{n} }{ 2^{n} } (z-2)^{n}}\)

3.Znaleźć obraz obszaru \(\displaystyle{ {z=x+iy :x>0; -\pi /1<y< \pi /1 }}\) przy przekształceniu \(\displaystyle{ (a)w= e^{z}, (b) w=ie ^{z}}\).
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

wyznać punkty z płaszyzny

Post autor: Dasio11 »

2. Policz granice \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{ \left| a_n \right| }.}\)
ODPOWIEDZ