znaleźć homografie spełniającą warunek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
krecikzmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 10 sty 2010, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

znaleźć homografie spełniającą warunek

Post autor: krecikzmc »

jak wyszukać homografie spełniającą taki warunek
\(\displaystyle{ 1 \rightarrow 0}\) , \(\displaystyle{ i \rightarrow 2i}\),\(\displaystyle{ 1+i \rightarrow 1-i}\)

Jest jakiś ogólny schemat na robienie tego typu zadań ??
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2020, o 14:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: znaleźć.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

znaleźć homografie spełniającą warunek

Post autor: luka52 »

Funkcja homograficzna zależy jedynie od trzech parametrów. Widać to od razu, gdy zapiszemy ogólny wzór w postaci: \(\displaystyle{ w = f(z) = p \frac{z + q}{z+ r}}\).
W treści zadania mamy podane trzy warunki, co można zapisać jako \(\displaystyle{ w_i = f(z_i), \; i = 1,2,3}\).
Obliczamy następnie dwie różnice:
\(\displaystyle{ w_1 - w_3 = p \frac{(z_1 - z_3) (r-q)}{(r+z_1)(r+z_3)}\\
w_2 - w_3 = p \frac{(z_2 - z_3) (r-q)}{(r+z_2)(r+z_3)}}\)
co po podzieleniu stronami daje nam:
\(\displaystyle{ \frac{w_1 - w_3}{w_2 - w_3} = \frac{z_1 - z_3}{z_2 - z_3} \cdot \frac{r+z_2}{r+z_1}}\)
W sposób analogiczny obliczamy iloraz \(\displaystyle{ w_1 - w}\) i \(\displaystyle{ w_2 - w}\), gdzie \(\displaystyle{ w}\) jest dowolnym punktem.
W wyniku takich zabiegów otrzymamy wzór:
\(\displaystyle{ \frac{w_1 - w}{w_2 - w} \cdot \frac{w_2 - w_3}{w_1 - w_3} = \frac{z_1 - z}{z_2 - z} \cdot \frac{z_2 - z_3}{z_1 -z_3}}\),
do którego wystarczy podstawić dane z treści i wyliczyć \(\displaystyle{ w}\).
martyna709
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 kwie 2020, o 23:09
Płeć: Kobieta
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Re: znaleźć homografie spełniającą warunek

Post autor: martyna709 »

A co należy zrobić, gdy jeden z przekształcanych punktów jest nieskończonością?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: znaleźć homografie spełniającą warunek

Post autor: a4karo »

GRanicę liczyć

Dodano po 1 minucie 27 sekundach:
@krecikzmc popraw orta w tytule, bo zęby bolą

Dodano po 58 minutach 31 sekundach:
luka52 pisze: 31 maja 2011, o 11:09 Funkcja homograficzna zależy jedynie od trzech parametrów. Widać to od razu, gdy zapiszemy ogólny wzór w postaci: \(\displaystyle{ w = f(z) = p \frac{z + q}{z+ r}}\).
To nie jest ogólna postać homografii (`1/z` nie jest takiej postaci)
ODPOWIEDZ