rozloz na czynniki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bolek3592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 29 maja 2011, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska wschodnia

rozloz na czynniki

Post autor: bolek3592 »

nie wiem czy to dobry dzial , ale sie poradze tu.
Mam takie zad.: Rozłóż wielomian na czynniki i wyznacz jego pierwiastki.
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-2x^{2}-3x+6}\)
to zrobiłem tak: \(\displaystyle{ x(x^{2}-2x-3+6)}\) i jak teraz wyznaczyc te pierwiastki??
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

rozloz na czynniki

Post autor: Althorion »

Źle wyciągnąłeś \(\displaystyle{ x}\) przed nawias... Przyjrzyj się ostatniemu składnikowi.

Prawidłowy rozkład wygląda tak:
\(\displaystyle{ x^3 - 2x^2 - 3x + 6 = x^2\left(x - 2\right) - 3(x - 2) = \ldots}\)
bolek3592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 29 maja 2011, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska wschodnia

rozloz na czynniki

Post autor: bolek3592 »

\(\displaystyle{ =(x^{2}-3)(x-2) x=2 , x= \sqrt{3} lub \sqrt{-3}}\)??

hehe , dzięki , a gdzieś Ty się tej matmy tak wyuczył , co ??
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10217
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

rozloz na czynniki

Post autor: Dasio11 »

Pierwiastkiem czynnika \(\displaystyle{ x^2-3}\) nie jest liczba \(\displaystyle{ \sqrt{-3}.}\)
exeterus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 maja 2011, o 09:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

rozloz na czynniki

Post autor: exeterus »

\(\displaystyle{ \sqrt{-3}= \sqrt{3} \cdot \sqrt{-1} =j \sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10217
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

rozloz na czynniki

Post autor: Dasio11 »

O, następny...
Po pierwsze, zadany wielomian można rozłożyć nad \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) i nie ma potrzeby pisania o czymś takim jak \(\displaystyle{ \mbox j.}\)
Po drugie, \(\displaystyle{ \sqrt{-1} \neq \mbox{j}.}\)
ODPOWIEDZ