równanie trzeciego stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

równanie trzeciego stopnia

Post autor: darek20 »

Niech \(\displaystyle{ 0\leq\alpha\leq1.}\) Pokaż że dla każdego \(\displaystyle{ a,b\in\mathbb C,}\) równanie \(\displaystyle{ z^{3}-az+b=0}\) ma co najmniej jedno rozwiązanie spełniające nierówność \(\displaystyle{ |z-a|\leq 2-\alpha}\)
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

równanie trzeciego stopnia

Post autor: kammeleon18 »

darek20 pisze:Niech \(\displaystyle{ 0\leq\alpha\leq1.}\) Pokaż że dla każdego \(\displaystyle{ a,b\in\mathbb C,}\) równanie \(\displaystyle{ z^{3}-az+b=0}\) ma co najmniej jedno rozwiązanie spełniające nierówność \(\displaystyle{ |z-a|\leq 2-\alpha}\)
Jesteś pewien że \(\displaystyle{ \alpha}\) występuje tylko w jednym miejscu?Bo przy obecnym zapisie można to równoważnie zapisać \(\displaystyle{ |z-a|\leq 1}\)(bo \(\displaystyle{ max \alpha=1}\))
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

równanie trzeciego stopnia

Post autor: darek20 »

tak mam podane
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

równanie trzeciego stopnia

Post autor: Dasio11 »

Teza nie jest prawdziwa np. dla \(\displaystyle{ (a, b) = (100, 0).}\)
ODPOWIEDZ