Mam mały problem z przedstawieniem takiej liczby:
\(\displaystyle{ \left| 2iz + 6\right| \le 4}\)
Doszedłem do \(\displaystyle{ y(y-6) + x^{2} \le -5}\) (prawidłowo?) i pytanie: jak to teraz ruszyć?
Proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam się uczyć liczb zespolonych
EDIT: Poradziłem sobie, nie zauważyłem zwinięcia w wzór skróconego mnożenia DO USUNIECIA
Narysuj zbiór punktów na płaszczyźnie 0XYi
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Narysuj zbiór punktów na płaszczyźnie 0XYi
Chyba trochę łatwiej byłoby bez \(\displaystyle{ x,y.}\) Po prostu wyjściową nierówność dzielisz przez \(\displaystyle{ |2 \mbox i|:}\)
\(\displaystyle{ \left| z + \frac{6}{2 \mbox i} \right| \le \frac{4}{|2 \mbox i|} \\ \\
\left| z-3 \mbox i \right| \le 2}\)
\(\displaystyle{ \left| z + \frac{6}{2 \mbox i} \right| \le \frac{4}{|2 \mbox i|} \\ \\
\left| z-3 \mbox i \right| \le 2}\)