Pierwistek z liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 383
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Pierwistek z liczby zespolonej
Niech \(\displaystyle{ \sqrt[2001]{1}=\left\{ 1, z _{1}, z _{2}, ..., z _{2000} \right\}}\). Wykazac, ze \(\displaystyle{ \prod_{k=1}^{2000}(1-z _{k})=2001}\)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2011, o 22:29 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Moim zdaniem bardziej pasuje Kółko matematyczne.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Moim zdaniem bardziej pasuje Kółko matematyczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Pierwistek z liczby zespolonej
Wskazówka: rozważ wielomian \(\displaystyle{ W(z)=\frac{z^{2001}-1}{z-1}}\) (z dziedziną uzupełnioną w ten sposób, że jest ciągły). Przedstaw ten wielomian na dwa sposoby.
- jgarnek
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 11 cze 2009, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Pierwistek z liczby zespolonej
Rozłóżmy wielomian \(\displaystyle{ z^{2001}-1}\) na czynniki liniowe ():
\(\displaystyle{ z^{2001}-1=(z-1)(z-z_1)(z-z_2)...(z-z_{2000})}\)
Z drugiej strony, możesz skorzystać ze wzoru na różnicę potęg 2001-szych:
\(\displaystyle{ z^{2001}-1=(z-1) \cdot (??)}\)
Porównując obydwie formy W(x), stwierdzasz, że
\(\displaystyle{ (z-z_1)(z-z_2)...(z-z_{2000})=??}\)
i wystarczy teraz, że podstawisz w ostatniej równości z=1.
\(\displaystyle{ z^{2001}-1=(z-1)(z-z_1)(z-z_2)...(z-z_{2000})}\)
Z drugiej strony, możesz skorzystać ze wzoru na różnicę potęg 2001-szych:
\(\displaystyle{ z^{2001}-1=(z-1) \cdot (??)}\)
Porównując obydwie formy W(x), stwierdzasz, że
\(\displaystyle{ (z-z_1)(z-z_2)...(z-z_{2000})=??}\)
i wystarczy teraz, że podstawisz w ostatniej równości z=1.