Zaznacz na osi liczbowej:
\(\displaystyle{ A_{i} = \{ x R\;\wedge\; x ( 2 + \frac{1}{i} ; 3 + \frac{1}{i} )\}}\)
z gory dzieki
Poprawiam trochę tego texa kosmetycznie, przejrzyj kod, szczególnie jeśli chodzi o wstawianie znaków \(\displaystyle{ \in}\) oraz { }. Calasilyar
liczby zespolone na osi liczbowej
- madallenka
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 7 razy
- aNom4Ly
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 5 sty 2007, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 10 razy
liczby zespolone na osi liczbowej
Trzeba przekształcić te "nieładnie" zapisane liczby: \(\displaystyle{ 2+\frac{1}{i}}\) oraz \(\displaystyle{ 3+\frac{1}{i}}\) na liczby w postaci algebraicznej, żeby łatwo było zaznaczyć je na wykresie. Czyli:
\(\displaystyle{ 2+\frac{1}{i}}\) = \(\displaystyle{ \frac{2i+1}{i}*\frac{i}{i}}\) = \(\displaystyle{ \frac{2i^{2}+i}{i^{2}}}\) = \(\displaystyle{ 2-i}\)
oraz analogicznie druga liczba:
\(\displaystyle{ 3+\frac{1}{i}}\) = \(\displaystyle{ \frac{3i+1}{i}*\frac{i}{i}}\) = \(\displaystyle{ \frac{3i^{2}+i}{i^{2}}}\) = \(\displaystyle{ 3-i}\)
Teraz już tylko narysuj osie układu równań i odłóż w układzie oba punkty. Przedział zaznacz pomiędzy tymi punktami na osi Rez - potrzebne będą dwie asymptoty pionowe przechodzące przez oba punkty...
\(\displaystyle{ 2+\frac{1}{i}}\) = \(\displaystyle{ \frac{2i+1}{i}*\frac{i}{i}}\) = \(\displaystyle{ \frac{2i^{2}+i}{i^{2}}}\) = \(\displaystyle{ 2-i}\)
oraz analogicznie druga liczba:
\(\displaystyle{ 3+\frac{1}{i}}\) = \(\displaystyle{ \frac{3i+1}{i}*\frac{i}{i}}\) = \(\displaystyle{ \frac{3i^{2}+i}{i^{2}}}\) = \(\displaystyle{ 3-i}\)
Teraz już tylko narysuj osie układu równań i odłóż w układzie oba punkty. Przedział zaznacz pomiędzy tymi punktami na osi Rez - potrzebne będą dwie asymptoty pionowe przechodzące przez oba punkty...
- aNom4Ly
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 5 sty 2007, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 10 razy
liczby zespolone na osi liczbowej
Tylko wtedy jeżeli układ równań byłby X0Y - wtedy częsci urojone można pominąć, jednak moim skromnym zdaniem chodzi tu o układ Rez0Imz - części urojone również bym zaznaczył... Pozdrawiam.oooiii pisze:A nie wystarczy zaznaczyc Rez na osi liczbowej i tyle?