Wykaż ,że \(\displaystyle{ \overline {\left( \frac{Z_1}{Z_2} \right)}= \frac{\overline{Z_1}}{\overline{Z_2}}}\)
Mam takie coś:
\(\displaystyle{ \overline {( \frac{Z_1}{Z_2} )} \cdot \overline{Z_2}=\overline{ \frac{Z_1}{Z_2} \cdot Z_2}=\overline{Z_1}}\)
może być???
Dowód liczby zespolnoe
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Dowód liczby zespolnoe
Można też bezpośrednio:
\(\displaystyle{ \\\frac{a-ib}{x-iy}=\frac{a-ib}{x-iy} \cdot \frac{x+iy}{x+iy}=\frac{ax+by+i(ay-bx)}{x^2+y^2}\\\ \\\ \\
\frac{a+ib}{x+iy}=\frac{a+ib}{x+iy} \cdot \frac{x-iy}{x-iy}=\frac{ax+by-i(ay-bx)}{x^2+y^2}\\}\)
\(\displaystyle{ \\\frac{a-ib}{x-iy}=\frac{a-ib}{x-iy} \cdot \frac{x+iy}{x+iy}=\frac{ax+by+i(ay-bx)}{x^2+y^2}\\\ \\\ \\
\frac{a+ib}{x+iy}=\frac{a+ib}{x+iy} \cdot \frac{x-iy}{x-iy}=\frac{ax+by-i(ay-bx)}{x^2+y^2}\\}\)