Niech a+bi będzie jedna spośrod dwoch wartości pierwiastka \(\displaystyle{ \sqrt{z}}\)
Znależć wartości nastepujących pierwiastkow.
\(\displaystyle{ \sqrt{\overline{z}}, \sqrt{-z}, \sqrt{-\overline{z}}}\)
Wartości pierwiastĸów
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wartości pierwiastĸów
Wskazówka: pierwiastkami z \(\displaystyle{ -1}\) są \(\displaystyle{ i,-i}\).
Druga wskazówka: zapisz, co to oznacza, że pierwiastkiem z \(\displaystyle{ z}\) jest \(\displaystyle{ a+bi}\) (czyli \(\displaystyle{ (a+bi)^2=z}\)) i spróbuj tak zmienić lewą stronę, żeby po prawej dostać \(\displaystyle{ \overline{z}}\).
Druga wskazówka: zapisz, co to oznacza, że pierwiastkiem z \(\displaystyle{ z}\) jest \(\displaystyle{ a+bi}\) (czyli \(\displaystyle{ (a+bi)^2=z}\)) i spróbuj tak zmienić lewą stronę, żeby po prawej dostać \(\displaystyle{ \overline{z}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Wartości pierwiastĸów
Dasz jeszcze jakś podpowiedź do tego zadanka? Bo narazie wiem tylko że \(\displaystyle{ (a+bi)^2=a^2+2abi-b^2}\) i kompletnie dalej nie wiem co zrobić. Nie musisz sie spieszyć bo na forum i tak będę najwcześniej jutro popołudniu
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Wartości pierwiastĸów
No to wiem, \(\displaystyle{ (a-bi)^2=a^2-2abi-b^2}\), ale nie kumam jak mam to przekształcić \(\displaystyle{ (a+bi)^2}\) żeby dostać \(\displaystyle{ (a-bi)^2}\), naprzykład \(\displaystyle{ (a+bi)^2=(a-bi)^2+2abi}\) i dalej mam cos po prawej stronie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wartości pierwiastĸów
Nie powiedziałem "przekształcić" tylko "zmienić".
Chyba widać, że \(\displaystyle{ \overline{(a+bi)^2}=(a-bi)^2}\)? Czyli jednym z pierwiastków z \(\displaystyle{ \overline{z}}\) będzie... ?
Chyba widać, że \(\displaystyle{ \overline{(a+bi)^2}=(a-bi)^2}\)? Czyli jednym z pierwiastków z \(\displaystyle{ \overline{z}}\) będzie... ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Wartości pierwiastĸów
Będzie \(\displaystyle{ a-bi}\)
A naprzykład jak liczę \(\displaystyle{ \sqrt{-z}}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{-(a+bi)^2} = \sqrt{b^2-2abi-a^2}}\) czyli pierwiastkiem będzie \(\displaystyle{ b-ai}\)? Nie wiem czy to ogarniam dobrze.
A naprzykład jak liczę \(\displaystyle{ \sqrt{-z}}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{-(a+bi)^2} = \sqrt{b^2-2abi-a^2}}\) czyli pierwiastkiem będzie \(\displaystyle{ b-ai}\)? Nie wiem czy to ogarniam dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wartości pierwiastĸów
Dobrze (można też zauważyć, że \(\displaystyle{ \sqrt{-z}=\sqrt{i^2z}}\), czyli pierwiastkiem będzie np. \(\displaystyle{ i\sqrt{z}}\), gdzie \(\displaystyle{ \sqrt{z}}\) jest dowolnym z pierwiastków z liczby \(\displaystyle{ z}\).
Oczywiście należy pamiętać, że jeśli \(\displaystyle{ b-ai}\) jest pierwiastkiem z \(\displaystyle{ -z}\), to pierwiastkiem jest również \(\displaystyle{ -b+ai}\), czyli liczba przeciwna do poprzedniego wyniku. Podobnie, jeśli pierwiastkiem z \(\displaystyle{ \overline{z}}\) będzie również \(\displaystyle{ -a+bi}\). Pierwiastków n-tego stopnia z liczby zespolonej jest zawsze n (czyli w tym zadaniu - zawsze dwa).
Oczywiście należy pamiętać, że jeśli \(\displaystyle{ b-ai}\) jest pierwiastkiem z \(\displaystyle{ -z}\), to pierwiastkiem jest również \(\displaystyle{ -b+ai}\), czyli liczba przeciwna do poprzedniego wyniku. Podobnie, jeśli pierwiastkiem z \(\displaystyle{ \overline{z}}\) będzie również \(\displaystyle{ -a+bi}\). Pierwiastków n-tego stopnia z liczby zespolonej jest zawsze n (czyli w tym zadaniu - zawsze dwa).