Zamiany liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Zamiany liczb zespolonych

Post autor: bum »

Mam tu poniżej kilka postaci zespolonych i mam je odpowiednio zamienić na postaci wykładnicze lub algebraiczne. Proszę sprawdzić czy dobrze zrobiłem

\(\displaystyle{ \frac{141}{ \sqrt{2} } e ^{j60} = \frac{141}{4} +j \frac{141 \sqrt{6} }{4} \\
\\100e ^{-j120} = 50-j50 \sqrt{2} \\
\\-100-j40 = \sqrt{11600} e ^{j201,8} \ czy \ \sqrt{11600}e ^{-j201,8} \\
\\-40+j30 = 50e ^{j143,1} \\
\\141e ^{-j45} = - \frac{141 \sqrt{2} }{2}-j \frac{141 \sqrt{2} }{2}}\)
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Zamiany liczb zespolonych

Post autor: Freddy Eliot »

W przykładzie drugim powinno być raczej \(\displaystyle{ 100e^{-j120}=-50+j50\sqrt{3}}\). Reszta jest chyba w porządku.
bum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Zamiany liczb zespolonych

Post autor: bum »

Tak w drugi mam źle, dzięki
Mam nadziej, że ty też sie nie pomyliłaś i mam resztę dobrze ;p
ODPOWIEDZ