mam problem bo pani na lekcji zrobila jeden przyklad z liczb zespolonych i dala kartke z 9 roznymi typami zadan a 4 stycznia chce zrobic kolosa:/ jesli ktos moze to prosze o pomoc. napisze tu tylko po jednym przykladzie a reszte juz analogicznie postaram sie rozwiazac.
1) obliczyc pierwiastki kwadratowe z liczb
a)-16+30i
b)2i
2) przedstawic w postaci trygonometrycznej:
4+4√3 i
3)w postaci algebraicznej
(1-√3 i) do potegi 4
4) wyznaczyc wszystkei wartosci pierwiastkow
�√1
szostego stopnia√-81
z gory dziekuje i czekam niecierliwie
pierwiastki kwadratowe z liczb
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
pierwiastki kwadratowe z liczb
W tym temacie-> https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=24724 pokazałem jak się oblicza pierwiastki kwadratowe.
2.\(\displaystyle{ 4+4\sqrt{3}i=8(cos(\frac{\pi}{3})+i{\cdot}sin(\frac{\pi}{3}))}\)
2.\(\displaystyle{ 4+4\sqrt{3}i=8(cos(\frac{\pi}{3})+i{\cdot}sin(\frac{\pi}{3}))}\)
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, o 18:14 przez LecHu :), łącznie zmieniany 2 razy.
pierwiastki kwadratowe z liczb
wielkie dzieki teraz zostala reszta...
[ Dodano: 29 Grudzień 2006, 18:28 ]
jak obliczyles |a| ze wyszlo ci 8
bo tam jest |a|= pierwiastek z 4 kwadrat + 4 pierwastki z 3 i kwadrat
i mi wychodzi pierwiastek z 16- 48. a zeby wyszlo tak jak mowisz to chyba powinno byc peirwiastek 16 +48
[ Dodano: 29 Grudzień 2006, 18:39 ]
juz wiem o co tam chodzilo.
[ Dodano: 29 Grudzień 2006, 18:28 ]
jak obliczyles |a| ze wyszlo ci 8
bo tam jest |a|= pierwiastek z 4 kwadrat + 4 pierwastki z 3 i kwadrat
i mi wychodzi pierwiastek z 16- 48. a zeby wyszlo tak jak mowisz to chyba powinno byc peirwiastek 16 +48
[ Dodano: 29 Grudzień 2006, 18:39 ]
juz wiem o co tam chodzilo.