Liczby zespolone - wykonać działanie
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
\(\displaystyle{ \frac{(-sin \alpha +isin \alpha)^5}{-1+i \sqrt{3}}}\)
Mam problem z tym zadaniem i nie bardzo wiem jak się za nie zabrać. W mianowniku myślę przejść do postaci trygonometrycznej i wyznaczyć wartość dla tej liczby zespolonej, ale co z licznikiem?
Mam problem z tym zadaniem i nie bardzo wiem jak się za nie zabrać. W mianowniku myślę przejść do postaci trygonometrycznej i wyznaczyć wartość dla tej liczby zespolonej, ale co z licznikiem?
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
Wyłącz \(\displaystyle{ sin^{5} \alpha}\)w liczniku i przejdź z tym co zostanie do postaci trygonometrycznej(ew wykładniczej)
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
\(\displaystyle{ \frac{(-sin \alpha +isin \alpha)^5}{-1+i \sqrt{3}} = \frac{(-sin^5 \alpha + isin^5 \alpha)}{-1+i \sqrt{3}} = \frac{sin^5 \alpha (-1 + i)}{-1+i \sqrt{3}}}\)
W ten sposób mam podnieść licznik do 5-potęgi czy skorzystać z wzoru \(\displaystyle{ (a+b)^5}\)?
W ten sposób mam podnieść licznik do 5-potęgi czy skorzystać z wzoru \(\displaystyle{ (a+b)^5}\)?
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
\(\displaystyle{ \frac{(-sin \alpha +isin \alpha)^5}{-1+i \sqrt{3}}=\frac{sin^5 \alpha (-1+i)^5}{-1+i \sqrt{3}}}\)
Weź się zastanów nad tym, co napisałeś. Bardzo poważny błąd.
Weź się zastanów nad tym, co napisałeś. Bardzo poważny błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
\(\displaystyle{ \frac{(-sin \alpha +isin \alpha)^5}{-1+i \sqrt{3}} = \frac{(-sin^5 \alpha - isin^5 \alpha)}{-1+i \sqrt{3}} = \frac{sin^5 \alpha (-1 - i)}{-1+i \sqrt{3}}}\)
Zapomniałem o podniesieniu do 5-tej potęgi \(\displaystyle{ i}\). Czy o to chodziło? Co dalej powinienem zrobić?
Zapomniałem o podniesieniu do 5-tej potęgi \(\displaystyle{ i}\). Czy o to chodziło? Co dalej powinienem zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
Tak, przepraszam mój błąd:(
Zastosowałem wspomniany wzór, wyłączyłem \(\displaystyle{ sin^5 \alpha}\) przed nawias i o ile się nie pomyliłem w obliczeniach wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{sin^5 \alpha (3-5i)}{-1+i \sqrt{3}}}\)
Co dalej z tym zrobić? Nie mam pojęcia co zrobić z tym \(\displaystyle{ sin^5 \alpha}\) w liczniku, aby móc te liczby zespolone przez siebie podzielić.
Zastosowałem wspomniany wzór, wyłączyłem \(\displaystyle{ sin^5 \alpha}\) przed nawias i o ile się nie pomyliłem w obliczeniach wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{sin^5 \alpha (3-5i)}{-1+i \sqrt{3}}}\)
Co dalej z tym zrobić? Nie mam pojęcia co zrobić z tym \(\displaystyle{ sin^5 \alpha}\) w liczniku, aby móc te liczby zespolone przez siebie podzielić.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
A nie prościej było nie podnosić do tej piątej potęgi, tylko zamienić tę liczbę w nawiasie w liczniku oraz liczbę w mianowniku na postać trygonometryczną?
Poza tym wynik w liczniku się nie zgadza.
Poza tym wynik w liczniku się nie zgadza.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
Właśnie nie mam pojęcia jak z czegoś takiego przejść do postaci trygonometrycznej.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2011, o 21:53 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie ma potrzeby cytowania całej treści poprzedniego postu.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie ma potrzeby cytowania całej treści poprzedniego postu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
Jak przejść z \(\displaystyle{ -1-i}\) na postać trygonometryczną? Tu masz wzory: page.php?p=kompendium-liczby-zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
Domyślam się, że nie podnoszę do potęgi, wyłączam sinusa przed nawias i to co zostanie w nawiasie przedstawiam w postaci trygonometrycznej. Co dalej? Podnoszę do potęgi tą postać trygonometryczną? Co zorbić później z tym sinusem przed nawiasem?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
Z sinusem przed nawiasem już nic, a w czym Ci on przeszkadza?
Korzystasz ze wzoru na potęgowanie liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej: jeśli \(\displaystyle{ z=|z|(\cos\varphi+i\sin\varphi)}\), to \(\displaystyle{ z^{n}=|z|^n (\cos n\varphi+i \sin n\varphi)}\).
Korzystasz ze wzoru na potęgowanie liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej: jeśli \(\displaystyle{ z=|z|(\cos\varphi+i\sin\varphi)}\), to \(\displaystyle{ z^{n}=|z|^n (\cos n\varphi+i \sin n\varphi)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
Wychodzi mi coś takiego: \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha (4 \sqrt{2} (cos \frac{15}{4} \pi + isin \frac{15}{4} \pi))}{2(cos \frac{2}{3} \pi + isin \frac{2}{3})}}\) i dalej nie wiem co zrobić. Niby powinno się moduły podzielić, a argumenty dodać, ale gdy to robię wychodzą mi jakieś rzeczy z kosmosu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Liczby zespolone - wykonać działanie
A nie odjąć?petro pisze:Niby powinno się moduły podzielić, a argumenty dodać
Rozumiem, że wyszedł Ci argument równy \(\displaystyle{ \frac{3}{4}\pi}\), ale przecież \(\displaystyle{ \sin\frac{3}{4}\pi >0}\).
Kąt wychodzi, zdaje się \(\displaystyle{ 105^\circ}\) - jeśli bardzo chcesz, to możesz znaleźć wartość funkcji trygonometrycznych takiego kąta w postaci algebraicznej (\(\displaystyle{ 105=180-75}\), a wartości funkcji trygonometrycznych \(\displaystyle{ 75^\circ}\) łatwo wyznaczyć ze wzorów na sinus i cosinus sumy kątów - tutaj \(\displaystyle{ 30^\circ+45^\circ}\)).
Jeśli taka droga Ci nie odpowiada, to możesz wrócić do zwykłego podnoszenia do piątej potęgi (ale - tak jak już powiedziałem - poprzedni wynik się nie zgadza).