pierwiastek z delty-liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Michaju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2011, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

pierwiastek z delty-liczby zespolone

Post autor: Michaju »

Witam, mam za zadanie wyznaczyć pierwiastki z równania: \(\displaystyle{ x^{2}+ix+i=0}\)
delta wychodzi mi: \(\displaystyle{ -4-4i}\)
i teraz czy licząc pierwiastek z delty stosuje wzór:
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= \sqrt{ \frac{x+\left| z\right| }{2} } +isgny \sqrt{ \frac{x+\left| z\right| }{2} }}\)

gdzie \(\displaystyle{ z= \sqrt{ x^{2}+ y^{2} }}\)
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

pierwiastek z delty-liczby zespolone

Post autor: Kamil Wyrobek »

\(\displaystyle{ \Delta = -4-4i}\)

a nie przypadkiem:

\(\displaystyle{ \Delta = -1-4i}\)
ODPOWIEDZ