Zaznaczanie liczb zespolonych na płaszczyźnie.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kaczy666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 mar 2011, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

Zaznaczanie liczb zespolonych na płaszczyźnie.

Post autor: kaczy666 »

Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór licz zespolonych. Raczej banał, ale ja jakoś sobie z tym nie radzę :p
a) \(\displaystyle{ \Im \left( \frac{1 + iz}{1 - iz} \right)=1}\)


b) \(\displaystyle{ \Re \left( \frac{1 + iz}{1 - iz} \right)=1}\)

Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2011, o 15:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Zaznaczanie liczb zespolonych na płaszczyźnie.

Post autor: Kamil_B »

Podstaw \(\displaystyle{ z=x+iy}\).
kaczy666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 mar 2011, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

Zaznaczanie liczb zespolonych na płaszczyźnie.

Post autor: kaczy666 »

Przyznam szczerze, że z zespolonych jestem trochę zielony. Czy znajdzie się jakiś łaskawy człowiek, który napisze mi krok po kroku jak sobie z tymi przykładami poradzić?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Zaznaczanie liczb zespolonych na płaszczyźnie.

Post autor: Afish »

Zrób tak, jak powiedział Kamil_B. Następnie poprzekształcaj to w taki sposób, żeby dało się wyłączyć jednostkę urojoną przed nawias. Potem tylko prosta nierówność.
ODPOWIEDZ