Rozwiązać równanie względem x i y

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
freeloser91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 28 lut 2011, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 32 razy

Rozwiązać równanie względem x i y

Post autor: freeloser91 »

Nie wiem co robię źle:
\(\displaystyle{ \left(1+i\right)x^2+\left(1-i\right)y^2=25+7i}\)
\(\displaystyle{ i\left(x^2-y^2-7)+x^2+y^2-25=0}\)

Układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-y^2=7 \\ x^2+y^2=25 \end{cases}}\)
Po dodaniu stronami:
\(\displaystyle{ x=\sqrt{11} \vee x=-\sqrt{11}}\)
\(\displaystyle{ y=-\sqrt{14} \vee y=\sqrt{14}}\)

To się nie zgadza nawet jak wstawiam do układu równań. Zapominam więc o jakimś założeniu.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Rozwiązać równanie względem x i y

Post autor: Psiaczek »

freeloser91 pisze:Nie wiem co robię źle:
\(\displaystyle{ \left(1+i\right)x^2+\left(1-i\right)y^2=25+7i}\)
\(\displaystyle{ i\left(x^2-y^2-7)+x^2+y^2-25=0}\)

Układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-y^2=7 \\ x^2+y^2=25 \end{cases}}\)
Po dodaniu stronami:
\(\displaystyle{ x=\sqrt{11} \vee x=-\sqrt{11}}\)
\(\displaystyle{ y=-\sqrt{14} \vee y=\sqrt{14}}\)

To się nie zgadza nawet jak wstawiam do układu równań. Zapominam więc o jakimś założeniu.

Pozdrawiam,
Po dodaniu stronami wychodzi \(\displaystyle{ 2x ^{2}=32}\) i dalej pięknie ładnie
freeloser91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 28 lut 2011, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 32 razy

Rozwiązać równanie względem x i y

Post autor: freeloser91 »

Nie podejrzewałem siebie o zrobienie bledu w takim miejscu.
ODPOWIEDZ