Obliczyć wartość wyrażenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: petro »

Treść zadania:
Korzystając z formuły Eulera \(\displaystyle{ e^{ix}=cosx + isinx}\) oraz elementarnych własności funkcji trygonometrycznych proszę wyliczyć ile wynoszą wyrażenia:

a)\(\displaystyle{ \frac{e^{ix}+e^{-ix}}{2}}\)

b)\(\displaystyle{ \frac{e^{ix}-e^{-ix}}{2i}}\)

Korzystając z wyniku, proszę udowodnić jedynkę trygonometryczną, to jest pokazać, że \(\displaystyle{ sin^2x + cos^2x = 1}\)
miodzio1988

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: miodzio1988 »

No to od razu wstawiaj ten wzor Eulera. Problem to?
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: petro »

Ok, więc spróbujmy:


\(\displaystyle{ \frac{e^{ix}+e^{-ix}}{2} = \frac{(cosx+isinx)+(cos(-x)+isin(-x))}{2} = \frac{(cosx+isinx)+(cosx-isinx)}{2}=\frac{2cosx}{2} = cosx}\)

\(\displaystyle{ \frac{e^{ix}-e^{-ix}}{2i} = \frac{(cosx+isinx)-(cos(-x)+isin(-x))}{2i} = \frac{(cosx+isinx)-(cosx-isinx)}{2i}=\frac{2isinx}{2i} = sinx}\)

Dowód udało mi się znaleźć , ale nie bardzo rozumiem jak działa podnoszenie do kwadratu takich wyrażeń i np. dlaczego w przedostatnim kroku zniknęły wszystkie 'e'.
miodzio1988

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: miodzio1988 »

a gdzie tutaj podnosisz do kwadratu?
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: petro »

Chodzi mi o dowód jedynki trygonometrycznej, który podlinkowałem do Wikipedii.
miodzio1988

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: miodzio1988 »

Ok. Podnoszenie do kwadratu jest na tej samej zasadzie jak w liczbach rzeczywistych
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: kristoffwp »

Wzory skróconego mnożenia powinny się okazać pomocne.
ODPOWIEDZ