kąty liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
papabejker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 14 mar 2009, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

kąty liczby zespolone

Post autor: papabejker »

móglby mi ktoś powiedzieć skąd przeliczyć ze \(\displaystyle{ \cos \frac{11 \pi }{2}}\) to \(\displaystyle{ \cos \frac{3 \pi }{2}}\) i ogolnie wlasnosci redukowania itp, z gory wielkie dzieki
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, o 14:04 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

kąty liczby zespolone

Post autor: miki999 »

Generalnie z tego, że okres kosinusa to \(\displaystyle{ 2 \pi}\). \(\displaystyle{ \frac{11}{2 \pi}=2 \cdot 2\pi + \frac{3}{2}\pi}\).


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ