udowodnij wzor na sin3alfa

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
qsiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 18 razy

udowodnij wzor na sin3alfa

Post autor: qsiarz »

no wlasnie, jak wyprowadzic ten wzor za pomoca wzoru de Moivre'a ?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

udowodnij wzor na sin3alfa

Post autor: sushi »

\(\displaystyle{ ( \cos x + i \sin x)^3====( \cos 3x + i \sin 3x)}\)
lewa strone podnieść do potegi 3 i porównać rzeczywiste wielkosci

[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 20:29 ]
a urojone z urojonymi i masz sinusa3x
Awatar użytkownika
qsiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 18 razy

udowodnij wzor na sin3alfa

Post autor: qsiarz »

dzieki nie wpadlem na to myslalem to przeciez jest to samo ;]
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

udowodnij wzor na sin3alfa

Post autor: sushi »

jak bedzie trzeba wyznaczyc "cos 5x" to juz wiesz jak liczyc !!
ODPOWIEDZ