rozwiazac równianie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
larken666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 paź 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gfg

rozwiazac równianie

Post autor: larken666 »

Mam rozwiązać takie równanie, pomoże ktoś ?
\(\displaystyle{ j z^{2} - z + 2j = 0}\)
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

rozwiazac równianie

Post autor: Kamil Wyrobek »

\(\displaystyle{ j(z^2+2)=z}\)

\(\displaystyle{ j= \frac{z}{z^2+2}}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

rozwiazac równianie

Post autor: Dasio11 »

Kamil Wyrobek, taka równość niewiele daje, bo \(\displaystyle{ \mbox j = \mbox i.}\)
Mamy równanie kwadratowe, więc wystarczą zwykłe wzory.
ODPOWIEDZ