Pierwiastki liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Dead
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 8 mar 2011, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk

Pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: Dead »

No wiec tak mam takie rownanie:
\(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{2-2i}}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ cos \varphi = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \varphi = -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ p _{0} =2(cos \frac{7}{12} \pi + isin \frac{7}{12} \pi)}\)
\(\displaystyle{ p _{1} =2(cos \frac{15}{12} \pi + isin \frac{15}{12} \pi)}\)
\(\displaystyle{ p _{2}=2(cos \frac{23}{12} \pi + isin \frac{23}{12} \pi)}\)
dobrze to zrobilem? a jezeli tak to jak odczytac wartosc kata \(\displaystyle{ \frac{23}{12} \pi ?}\)

-- 8 mar 2011, o 15:58 --

Albo jeszcze takie zadanko:
\(\displaystyle{ z^{4} =i ^{102}}\)
\(\displaystyle{ |z|=1}\)
\(\displaystyle{ cos \varphi = 0}\)
\(\displaystyle{ sin \varphi = 1}\)
I cwiartka
Zapisujemy teraz ta liczbe w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ z=(cos \frac{ \pi }{2} +isin \frac{ \pi }{2}) ^{102} =1 ^{102} (cos \frac{102 \pi }{2} +isin \frac{102 \pi }{2})=(cos \pi +isin \pi )}\)
\(\displaystyle{ p _{0} =( \frac{ \sqrt{2} }{2} +i\frac{ \sqrt{2} }{2})}\)
\(\displaystyle{ p _{1} =(cos \frac{3}{4} \pi +i sin \frac{3}{4} \pi )}\)
\(\displaystyle{ p _{2} =(cos \frac{5}{4} \pi +i sin \frac{5}{4} \pi )}\)
\(\displaystyle{ p _{3} =(cos \frac{7}{4} \pi +i sin \frac{7}{4} \pi )}\)
dobrze to rozkminiam? ale w dalszym ciagu nie wiem jak to pozamieniac na liczby te katy..

-- 8 mar 2011, o 20:13 --

up pomoze ktos?
Ostatnio zmieniony 9 mar 2011, o 00:19 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Litera fi to w LaTeXu '\phi' lub '\varphi'.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: Andreas »

np. \(\displaystyle{ \cos \left(\frac{3 \pi}{4}\right) = \cos \left(\pi - \frac{1 \pi}{4}\right)=-\cos\left(\frac{1 \pi}{4}\right)=\frac{-\sqrt 2}{2}}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: Inkwizytor »

wykorzystaj \(\displaystyle{ i^4=1}\) oraz \(\displaystyle{ i^2=-1}\)
ODPOWIEDZ