wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
madziula1784
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: madziula1784 »

Znając niektóre pierwiastki wielomianu W(x), wyznaczyć jego pozostałe pierwiastki:

\(\displaystyle{ W\left( x\right)=x ^{3}-3 \sqrt{2}x ^{2}+7x - 3 \sqrt{2} , x _{1} = \sqrt{2} +i}\)
krzysztofg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 mar 2011, o 23:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: krzysztofg »

Skorzystaj z faktu, że liczba sprzężona do pierwiastka wielomianu o współczynnikach rzeczywistach także jest jej pierwiastkiem.
ODPOWIEDZ