Zadanie brzmi:
Podaj interpretację geometryczną zbioru:
\(\displaystyle{ \left\{ z \in Z-\left\{ i\right\}: Re \frac{z}{(z-i)}<0 \right\}}\)
Dochodzę do momentu
\(\displaystyle{ Re \frac{x^2+y^2+ix-y}{|z-i|^2}}\) i nie wiem co dalej.
Pomoże ktoś?
Podać intrepretację geometryczną
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Podać intrepretację geometryczną
po co w ogole mnozysz licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ z-\text i}\)? to nie lepiej przez \(\displaystyle{ \overline z+\text i}\) pomnizyc/?
Podać intrepretację geometryczną
Ależ ja mnożę właśnie przez \(\displaystyle{ \overline z+\text i}\), zapis w mianiowniku wynika z własności modułu. Mogłabym go rozpisać, ale chyba mi to nie pomoże.
Podać intrepretację geometryczną
Po rozpisaniu mam, że
\(\displaystyle{ Re \frac{x^2+y^2+ix-y}{x^2-y^2-2y+1} = \frac{x^2+y^2-y}{x^2-y^2-2y+1}}\)
jednak cały czas nie wiem co to jest i jak to narysować?
edit: Wreszcie zrozumiałam, że całość ma być mniejsza od zera, a że mianownik zawsze dodatni, to licznik musi być mniejszy. Dziękuję za pomoc!
\(\displaystyle{ Re \frac{x^2+y^2+ix-y}{x^2-y^2-2y+1} = \frac{x^2+y^2-y}{x^2-y^2-2y+1}}\)
jednak cały czas nie wiem co to jest i jak to narysować?
edit: Wreszcie zrozumiałam, że całość ma być mniejsza od zera, a że mianownik zawsze dodatni, to licznik musi być mniejszy. Dziękuję za pomoc!
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Podać intrepretację geometryczną
nie znasz definicji modulu. Modul nie moze byc mniejszy od 0, a sprawdz sobie ile wynosi wartosc mianownika dla \(\displaystyle{ x=0,y=1}\)