postać trygonometryczna liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ryszard tolzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 21 lip 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna

postać trygonometryczna liczby zespolonej

Post autor: ryszard tolzik »

Ma problem, wnioskując po usytuowaniu zadania w zbiorze, z zapewne prozaiczną kwestią. Otóż zadanie brzmi:
Niech \(\displaystyle{ \alpha \in R}\) Przedstawić w postaci geometrycznej liczbę:
\(\displaystyle{ \sin \alpha +j\cos \alpha}\)

Poproszę o jakąś sugestię.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

postać trygonometryczna liczby zespolonej

Post autor: Crizz »

Poszukaj takiego wzoru redukcyjnego, który pozwoli Ci tu zamienić sinus na cosinus i odwrotnie.
ODPOWIEDZ