\(\displaystyle{ Z ^{n} = \left| Z\right| ^{n}(cos n \phi+isin n \phi)}\)
1)
\(\displaystyle{ (- \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}i ) ^{25}}\)
2)
\(\displaystyle{ (1+i) ^{30}}\)
3)
\(\displaystyle{ (-2-2 \sqrt{3}i ) ^{20}}\)
wiem, że
\(\displaystyle{ z= \sqrt{x ^{2}+y ^{2}i }}\)
\(\displaystyle{ cos= \frac{x}{z}}\)
\(\displaystyle{ isin= \frac{y}{z}}\)
Prosze o pomoc jak to krok po kroku rozwiazac
Z wykorzystaniem wzoru de moivre'a
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Z wykorzystaniem wzoru de moivre'a
Raczej:jerer pisze: wiem, że
\(\displaystyle{ z= \sqrt{x ^{2}+y ^{2}i }}\)
\(\displaystyle{ cos= \frac{x}{z}}\)
\(\displaystyle{ isin= \frac{y}{z}}\)
Prosze o pomoc jak to krok po kroku rozwiazac
\(\displaystyle{ z= \sqrt{x ^{2}+y ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \cos\phi= \frac{x}{z}}\)
\(\displaystyle{ \sin\phi= \frac{y}{z}}\)
Skoro wiesz, to może skorzystaj z tych wzorów?
Z wykorzystaniem wzoru de moivre'a
no tak.
Na początku nie ma problemu tylko jak mam to uprościć
\(\displaystyle{ \pi + \frac{ \pi }{n}}\)
czy
\(\displaystyle{ \pi - \frac{ \pi }{n}}\)
i dlaczego tak
Na początku nie ma problemu tylko jak mam to uprościć
\(\displaystyle{ \pi + \frac{ \pi }{n}}\)
czy
\(\displaystyle{ \pi - \frac{ \pi }{n}}\)
i dlaczego tak