Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
askas
Użytkownik
Posty: 153 Rejestracja: 30 maja 2009, o 14:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 15 razy
Post
autor: askas » 27 lut 2011, o 19:23
\(\displaystyle{ \left( \frac{1-i \sqrt{3} }{1+i} \right) ^{10}}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, o 19:40 przez
Chromosom , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: skalowanie nawiasow
Chromosom
Moderator
Posty: 10365 Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy
Post
autor: Chromosom » 27 lut 2011, o 19:42
pomnoz licznik i mianownik przez sprzezenie mianownika najpierw
askas
Użytkownik
Posty: 153 Rejestracja: 30 maja 2009, o 14:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 15 razy
Post
autor: askas » 27 lut 2011, o 19:49
tak zrobiłam i kiedy wyszło mi, że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{- \sqrt{2}- \sqrt{6} }{4}}\) to zrezygnowałam. Wyjdzie mi coś z tego?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, o 19:52 przez
Chromosom , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol sinusa to \sin
Chromosom
Moderator
Posty: 10365 Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy
Post
autor: Chromosom » 27 lut 2011, o 19:53
jesli masz watpliwosci co do poprawnosci mozesz zamiescic obliczenia. a jesli myslisz ze dobrze to wzor de moivre'a teraz zastosuj
Dasio11
Moderator
Posty: 10225 Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy
Post
autor: Dasio11 » 28 lut 2011, o 19:25
Wynik wyszedł ci dobry. Jeśli nie wiesz, jak wyliczyć kąt, możesz skorzystać z następującej podpowiedzi:
podpowiedź:
Spróbuj znaleźć takie
\(\displaystyle{ \alpha}\) i
\(\displaystyle{ \beta,}\) że
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \beta = \frac{\sqrt{2}}{4} \\ \\
\cos \alpha \sin \beta = \frac{\sqrt{6}}{4}.}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ \sin \big( - \alpha - \beta \big) = - \sin \big(\alpha + \beta) = - \big( \sin \alpha \cos \beta + \cos \alpha \sin \beta \big) = - \left( \frac{\sqrt{2}}{4} + \frac{\sqrt{6}}{4} \right) = \frac{-\sqrt{2} - \sqrt{6}}{4},}\)
czyli szukanym kątem będzie
\(\displaystyle{ -\alpha -\beta.}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Posty: 4672 Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy
Post
autor: Lbubsazob » 28 lut 2011, o 19:33
W tablicach matematycznych jest, że \(\displaystyle{ \sin 75^\circ}\) to \(\displaystyle{ \frac{\sqrt6+\sqrt2}{4}}\) , no to tu jest \(\displaystyle{ - \frac{\sqrt2+\sqrt6}{4}}\) , a \(\displaystyle{ \sin(-x)=-\sin x}\) .