Przedstaw w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ z=1+i\tg \alpha\quad \left( 0 \le \alpha < \frac{ \pi }{2} \right) \\ z=1+\cos \alpha +i\sin \alpha\quad \left( 0 \le \alpha < \frac{ \pi }{2} \right)}\)
postać trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
postać trygonometryczna
Możesz od razu w pierwszym przykładzie skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ \tg\alpha=\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\) i sprowadzić składniki sumy do wspólnego mianownika.
W drugim przykładzie skorzystaj ze wzorów:
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha\\
1+\cos\alpha=2 \cos ^2 \frac{\alpha}{2}}\)
W drugim przykładzie skorzystaj ze wzorów:
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha\\
1+\cos\alpha=2 \cos ^2 \frac{\alpha}{2}}\)